Curs Consilier Vocațional


 Poate ai crezut întodeauna că poți face lucrurile de unul singur și că nu vei avea nevoie de ajutor specializat, indiferent de natura acestuia. Totuși, sunt momente în viața unui om când un sfat venit din partea unui specialist poate să îți schimbe cursul vieții. Un necunoscut îți poate schimba viața și te poate face să te vezi cu alți ochi. 

În cadrul proiectului Social Economy 4 All, prima lună de vară a reprezentant o pepinieră de specialiști în CONSILIERE VOCAȚIONALĂ. Ce vor face ei? Se vor uita adânc în sufletul beneficiarilor proiectului și îi vor îndruma spre cariera care li se potrivește.

Povestea lui Andrei este dovada vie că un consilier vocațional poate fi revelația vieții tale!

„Sunt o persoana hotarata si deciziile pe care le-am luat pana am terminat facultatea au fost bune. Mi-am ales singur liceul, am dat la Informatica, exact asa cum am visat, dar rotitele au incetat sa se mai invarta dupa ce mi-am dat licenta. Credeam ca dupa ce voi termina facultatea am sa imi gasesc imediat un job de programator sau soft-ist, ca lucrurile vor decurge normal. Din pacate, nu a fost asa. M-am trezit ca la un an dupa ce am terminat o facultate cu 9.50 stateam ascasa si traiam din banii parintilor. Mi-am depus CV-ul in stanga si in dreapta, avem cont pe toate site-urile de recrutare, dar nu am primit nici un telefon. Ajunsesem atat de disperat incat sunam la anunturile de angajare din ferestrele magazinelor. Am fost chiar pe punctul de a ma angaja ca sofer la o companie de curierat. Eram la capatul rabdarii, simteam ca tot ceea ce invatasem se ducea pe apa sambetei, ca am investit atat de mult timp ca sa invat, sa fiu cel mai bun, pentru nimic.

Intr-o zi, unul dintre colegii surorii mele m-a sunat si m-a intrebat daca nu vreau sa ma intalnesc cu el o jumatate de ora. Nu prea am inteles despre ce vrea sa vorbim, dar oricum nu aveam altceva mai bun de facut. Ne-am intalnit si am mers impreuna la un cabinet de psihologie. Ce cautam eu acolo? Inteleg, eram intr-o perioada proasta, nu prea mai ieseam din casa si eram cam apatic, dar sa ajung la psiholog? I-am spus ca nu vreau sa merg mai departe, ca nu sunt bolnav si ca nu am nevoie de ajutor specializat. El s-a uitat la mine si mi-a spus: "Nu te duc la psiholog, vreau sa te prezint unui consilier vocational". Consilier de ce? Ce nevoie am eu de un consilier vocational, tot un fel de psiholog este, nu? 

Colegul surorii mele a insistat, mi-a spus ca nu dureaza mult si ca orice convorbire cu un strain este binevenita. Am intrat in cabinet dornic sa ies cat mai repede posibil. Am facut cunostinta cu Mihnea, consilier vocational si a urmat o discutie care m-a relaxat. Am vorbit despre mine, despre ce facusem eu pana atunci, despre faptul ca nu imi gasesc un job. Mihnea mi-a pus o intrebare la care eu nu m-am gandit niciodata: Nu vrei sa incerci si alte domenii? Raspunsul meu a fost clar, "nu". Facusem o facultate anume, invatasem si ma pregatisem pentru un anumit domeniu, altceva nu stiam sa fac. Atunci Mihnea mi-a intins cateva foi cu teste psihologice si mi-a spus ca ne vedem peste doua zile.

Am plecat extrem de bulversat: sa muncesc intr-un alt domeniu, sa ma apuc de ceva nou, sa invat altceva. Iar testele astea la ce imi folosesc? Peste 2 zile eram din nou in cabinetul consilierului care mi-a pus tot felul de intrebari si m-a pus in tot felul de situatii posibile ca sa vada cum reactionez in functie de context. Peste o ora s-a ridicat in picioare, m-a batut pe umar si mi-a spus: “Tu esti facut sa fii profesor, sa lucrezi cu copiii si sa le fii indrumator. Te sfatuiesc sa urmezi un curs post universitar de pedagogie si sa te orientezi catre o scoala care angajeaza profesori de informatica, astfel incat cunostintele tale sa ajunga la cei mici. Separat, daca vrei neaparat sa lucrezi in domeniu, exista tot felul de companii care isi doresc un om care sa se ocupe de site-urile lor. Poti sa fii programator in timpul liber". 

Nu puteam crede ce auzeam. Eu, profesor? Hmm, nu m-am gandit niciodata! Un om pe care l-am vazut de 2 ori in viata mea imi dadea o noua traiectorie in viata. Aveam de ales: fie ii urmam sfatul, fie stateam in continuare trist si nefericit, asteptand sa ma sune cineva care are nevoie de un programator. Am ales varianta propusa de consilier. M-am inscris la un curs de pedagogie si mi-am depus CV-ul la mai multe scoli si licee. Am primit primul telefon din partea unui director la 3 saptamani dupa ce mi-a depus CV-ul. Am acceptat imediat. Peste o luna am mai primit un telefon, de data asta am primit o propunere din partea unui liceu. Astazi predau la o scoala generala si 2 licee si imi place ceea ce fac.

Daca nu mi se oferea sansa sa cunosc un consilier vocational, probabil ca si acum aplicam pentru un job de soft-ist sau programator. Am aflat ca un astfel de specialist il puteam consulta de cand am terminat liceul. Poate mi-ar fi fost mai usor daca stiam de la inceput ca domeniul meu de activitate va implica lucrul cu copiii. In orice caz, intalnirea cu acest consilier mi-a schimbat viata si m-a facut sa ma uit la mine cu alti ochi.”

(sursa: Hotnews.ro)

 

Cursul de Consilier Vocaţional este al doilea adresat specialiştilor din cadrul proiectului Social Economy 4 All și a avut loc la Oradea in perioada 12 - 21 iunie 2015.

6 persoane au învățat ce înseamnă orientarea în carieră în funcție de abilități și personalitate.

 

 

 

Cursul a fost desfășurat în cadrul proiectului ”Social Economy 4 All” cod POSDRU/173/6.1/S/148302, cofinantat de Uniunea Europeana din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritara nr. 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie 6.1: „Dezvoltarea economiei sociale“.