Austria, land of hope - Stagii de practică în străinătate


Austria a fost pentru beneficiarii proiectului Social Economy 4 All un nou început. Nu au plecat singuri, ci fac parte dintr-un grup mai numeros, alcătuit din aproximativ 40 de persoane care au facut  stagii de practică în străinătate, în perioada 19-29 octombrie a.c. Totul a fost posibil în cadrul proiectului Social Economy 4 All, proiect transnațional, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Timp de 10 zile, angajații Structurilor de Economie Socială (SES) înființate în proiect au făcut practică în firme austriece de profil pentru ocupația de lucrător în tâmplărie, peisagist-floricultor și prelucrător topitură de sticlă prin presare. Grupul a fost alcătuit din echipele de management ale SES-urilor, câte 5 angajați și 3 ucenici pentru fiecare cooperativă.  Zilele de practică au fost intercalate cu vizite de studiu la companii de succes în domenii de activitate conexe cu cele întreprinse de SES-urile din proiect.

Stagiile au fost susținute la trei firme cu experieță din mediul economic austriac. Angajații și stagiarii Cooperativei Sociale KULT-ART Fusion, Dărmănești, Suceava au lucrat în atelierele Via Vista Glaswerkstatt, societate cu 25 de ani experiență în economia socială și în formarea grupurilor vulnerabile, cu precădere femei victime ale abuzului. Lucrătorii Cooperativei sucevene Lemn Therapy Sasca Mică au făcut stagiile în cadrul Holzwerkstatt FRAGILE, unde au învățat din tainele lemnului de la trainerii cu 30 de ani experiență în producția lemnului și mobilierului. Angajații și stagiarii în meseria de peisagist-floricultor din Cooperativa Socială Dianthus, Bihor au participat la practică în atelierul Weichselbaumer Johanna, sub supravegherea atentă a trainerilor cu o tradiție de 45 de ani în grădinărit.

Persoanele cu dizabilităţi, cei care trăiesc din venitul minim garantat, familiile cu peste 2 copii, familiile monoparentale, femeile sau persoanele de etnie romă au avut o reală șansă de  a-și lua viața în mâini și de a practica o meserie care să le asigure un trai decent. Pentru că până acum nenumărați oameni își vedeau viitorul ca asistați social, odată ce încercările de a găsi un loc de muncă se soldează cu eșec. Angajatorii vor personal de la care să exploatexe abilități, nu să susțină dizabilități. Aici intervenim noi, în cadrul proiectului Social Economy 4 All.

Social Economy 4 All a creat până în prezent 32 de noi locuri de muncă, dintre care 23 în management și implementare și 9 în Structurile de Economie Socială (SES) înființate în cadrul proiectului. Acestora li se adaugă 15 angajați pe producție în cardul cooperativelor sociale nou înființate. Au fost dezvoltate 3 SES-uri: Cooperativa Socială ”Lemn Terapy” Sasca Mică, Suceava, cu activitate în fabricarea mobilierului de exterior, Cooperativa Socială “Kult-Art Fusion” Dărmănești, Suceava, care va fabrica obiecte din sticlă prin fuziune și Cooperativa Socială ”Dianthus” Bratca, Bihni își vedeau viitorul ca asistați social, odată ce încercările de a găsi un loc de muncă se soldează cu eșec. Angajatorii vor personal de la care să exploatexe abilități, nu să susțină dizabilități. Aici intervenim noi, în cadrul proiectului Social Economy 4 All.

Proiectul este una dintre numeroasele încercări de a pune pe picioare cel de-al treilea sector al economiei românești, economia socială. Nord Estul si Nord Vestul României beneficiază de implementarea unor structuri pilot de economie socială care oferă servicii la prețuri competitive, în același timp, integrând în muncă persoane care fac parte din grupuri sociale cu risc de marginalizare socială. 

Social Economy 4 All”  își propune să piloteze un model integrat pentru sprijinirea accesului pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile din regiunile Nord Est şi Nord Vest a României prin dezvoltarea unor structuri de economie socială în cadrul unui consorţiu profesionist transnaţional, care să conducă la promovarea unei societăţi europene incluzive şi coezive. Proiectul este implementat de Comuna Cornu Luncii, Suceava în calitate de Solicitant, împreună cu următoarele organizaţii în calitate de parteneri naţionali: Fundația ECOTOP pentru Cultură și Educație Ecologistă Oradea – ECOTOP Oradea, Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Asociația KULT-ART și Die Querdenker, partenerul transnaţional din Austria.